Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

zaterdag 19 maart 2016

Jordien de Boer. Omdat ze niet vergeten is.



En zo ineens gebeurt het, ik rijd in Zutphen vanaf het industrieterrein De Mars richting de Deventerweg. En zo ineens sta ik voor de stoplichten te wachten en ineens realiseer ik me pijnlijk dat ik 100 meter daarvoor niet naar links gekeken heb. Naar links richting de Brandts Buijsstraat, waar op de hoek van het kruispunt het kruis staat met jouw naam erop. Jouw naam, Jordien. Ik ben je niet vergeten, echt niet. De weg is daar veranderd en ik moest even goed opletten. Maar ik ben het kruispunt voorbij gereden waar jij verongelukte, zonder opzij te kijken, zonder aan je te denken. Ik voel me schuldig en naar, maar echt, ik ben je niet vergeten en ik zal je nooit vergeten. Al ben je nu al meer dan 22 jaar dood. 

Echt vriendinnen waren we niet, wel klasgenoten. De laatste drie jaar van de basisschool zaten we bij elkaar op school. Jij was een paardenmeisje, gek op paardrijden. Zelfs in de pauze, met andere klasgenoten, speelde je “paardje”. Ik had toen niks met paarden. Nog steeds niet trouwens. Ik was er toen een beetje bang voor, en om eerlijk te zijn: ik ben nog steeds een beetje bang voor paarden. Ik ben niet bang voor spinnen of slangen of ezels. Wel voor paarden. Jij had daar heel hard om moeten lachen. Ik hoor nog wel eens jouw lach. Je had zo’n opvallende, harde, vrolijke lach waar je altijd aan te herkennen was. 

Jij was 3 januari jarig, ik 5 februari. Tussen jouw en mijn verjaardag waren geen andere klasgenoten jarig, geen andere traktaties in de klas. Opvallend voor een klas met 43 leerlingen. Als dertienjarige was ik 33 dagen na jouw dood dus net zo oud als jij toen je overleed. Op dag 34 overleefde ik jou. Hoe kan je als 13-jarige nou iemand overleven?

We gingen naar dezelfde middelbare school in 1992, maar kwamen in andere klassen. Jij ging naar de MAVO/HAVO brugklas. In groep 8 vertelde je me een beetje in paniek dat je in de papieren van de meester had geneuzeld en had gezien dat je een MAVO/HAVO advies had gekregen. Ik heb je toen verteld dat je echt wel via de HAVO naar het VWO zou kunnen. Je deed zo je best in de brugklas, je zou het zeker gered hebben. 

Aan het einde van groep 8 was er de musical. Jij deed daarin een dansje met twee anderen op het nummer Losing my Religion van REM. Na jouw dood ben ik mijn geloof verloren. Als God bestaat, had jij geleefd, zo dacht ik er over. Ik ben gelovig opgevoed, maar heb nooit meer geloofd.

Dertien jaar ben je maar geworden. Een kind, een meisje, een puber, een brugklasser. Op maandagochtend 26 april 1993 op weg naar de gymles op het veld aan de Brandts Buijsstraat. En bij het oversteken dacht jij nog voor die vrachtwagen langs te kunnen. Dat kon je niet. En de chauffeur kon niet meer remmen. Een dag later stond er een houten kruisje. Ter nagedachtenis aan jou. Niemand in mijn omgeving weet wie dat kruis heeft neergezet. Het is al een paar keer vervangen. Op je sterfdag heb ik er wel eens bloemen neergelegd. Of een kaarsje. Soms kan ik niet begrijpen dat je langer dood bent dan dat je geleefd hebt. Dan begrijp ik de begrippen tijd en leven en dood niet meer. Soms vraag ik me af wat je nu zou hebben gedaan. 

Ik heb je naam op google ingetikt. Daar ben je niet te vinden. Eigenlijk wel logisch, vier dagen voor jouw dood werd het internet toegankelijk. Maar niet voor gewone brugpiepers zoals wij dat toen waren. 

Vandaag leg ik bloemen bij het kruis. En weet ik dat ik er nooit meer voorbij zal rijden zonder aan jou te denken. En ik schrijf deze column. Omdat je niet vergeten bent Jordien.


I thought that I heard you laughing
I thought that I heard you sing
I think I thought I saw you try

But that was just a dream
That was just a dream

Bron Engelse tekst: Losing my religion van R.E.M. 

Deze column is gepubliceerd in de Contact.



21 opmerkingen:

  1. Ik kan me die dag ook nog goed herinneren. Ik werkte toen op de Mars en kwam vlak nadat het ongeluk gebeurd was aanrijden. Ik kijk ook altijd automatisch naar het kruisje op de hoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat aangrijpend he, als er een leeftijdgenoot overlijd als je zo jong bent. Zelf heb ik ook een klasgenootje verloren in groep 6. Hij stak de weg bij zijn huis over om de peddels te halen voor zijn bootje en werd geschept door een auto. Hij overleed in de ambulance is ons verteld. Het mooie is juist dat toen mijn geloof juist sterker is geworden. Mijn klasgenootje had vanaf dat moment het perfecte leven, hij mocht al op de gouden straten spelen en David, Ruth, Maria Mozes, enz zien. Op een dag hoop ik dat al mijn overleden kennissen en vrienden mij daar de weg gaan wijzen en mij voorstellen aan al die mensen;-) Juist met jouw werk(ps erg knap dat je dit werk kunt doen;-) kun je toch niet anders dan geloven in God. Het lichaam zit zooo bijzonder in elkaar;-) Bedankt voor je blog, ik ga zeker vaker kijken. God's zegen uit Kinderdijk

    BeantwoordenVerwijderen
  3. En zo ineens is haar naam vereeuwigd via Google!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Door jou is Jordien de Boer vanaf nu wel op google terug te vinden. Dat is toch mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 26 jaar geleden, ben jij uit mijn leven gegleden en ben ik een engel verloren.
    Ik heb jou helaas te kort mogen kennen, zoals wij probeerde de markten samen te plannen , om elkaar te kunnen zien , ontmoeten , ik ben nog nooit met zoveel plezier naar een markt gegaan als toen die tijd , wij schreven en belde elkaar, wij werden verliefd , en ik bezorgde jou vlinders in jou buik. Gelukkig heb jij dat gevoel mogen beleven samen met mij. Nooit uit mijn gedachten, en nooit uit mijn hart. Zoveel liefde heb ik van een meisje zoals jou nooit gehad. Ik heb nu zelf een dochter, deze draagt jou naam, iets ouder dan jou , ik heb haar jou naam mogen geven , zo blijf jij altijd een levendig stuk in mijn leven . ik heb jou vaak op mijn schouder mogen dragen, dit helaas wel na jou dood. Want ik ben zo vaak beschermt door een engel , want ik weet ook het verschil tussen levende en dood. Ik heb verre reizen mogen maken, als militair zijnde een boel van de wereld mogen zien, en veel moeten mee maken, jij hebt mij bij al die gevaren , ten alle tijden beschermd, anders had ik dit leven waar ik nu in leef niet gezien. Ik wil jou bedanken dat jij mij de weg hebt gewezen , en beschermd bovendien. Ik ben dankzij alle strijd , iemand tegen gekomen waar ik nu 2 jaar mee samen ben. En weet lieve Jordien , ik heb in haar ogen jou weer gezien.. Veel liefs L.E.Pluister

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mooi geschreven. Lief dat je over haar schrijft. Nu is ze wel op Google te vinden :)
    Veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve L.E. Pluister, zou je contact op willen nemen met de vriendin van de vader van Jordien. We zijn diep geraakt door jouw verhaal. Bel naar 0633134523

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi geschreven Hernieke, moet nog vaak aan Jordien denken. Zat bij Jordien in de brugklas, de vrijdag ervoor vertelde ze me nog dat ze naar de hoven zou gaan verhuizen en we voortaan samen op zouden kunnen fietsen. Drie dagen later was ze dood. Op die ellendige maandag morgen op het gymveld die zo mooi zonnig begon. Herken je opmerkingen over haar lach en het niet meer voor lief nemen van het geloof. Dankjewel dat je dit gepost hebt. Zat laatst ookal je blog over haje te lezen. Hoop dat die nog wel weer bovenwater komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben GREAT DR AKHERE, de krachtige spell-founder die jouw probleem kan oplossen
    binnen 24 uur. Ik ben al meer dan 35 jaar een spell-caster
    en mijn werk spreekt enorm tot mij. u kunt contact met hem opnemen via mijn privé e-mailadres zazabatemple@yahoo.com of WhatsApp +38972751056

    Ga je via zo'n PREDICAMENT HIERONDER:

    (1) Wil je financieel rijk worden?
    (2) Wil je je ex terug?
    (3) Heb je altijd slechte dromen?
    (4) Wil je gepromoot worden op je werkplek?
    (5) Wil je dat vrouwen / mannen achter je aan rennen?
    (6) Wil je geestelijk krachtige magie?
    (7) Wil je een spirituele kracht voor cocaïnebedrijven?
    (8) Wil je zwanger worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Voor Jordien

    Ik heb je nooit gekend
    noch je stad gezien of de weg
    waar herfstbladeren zich verenigen
    in een tijdloze wervelwind

    Waar gedachten blijven hangen
    Aan de takken van bomen
    hier op deze splitsing van wegen
    werd een gat in de tijd geslagen

    Je geliefden treuren in dieptes
    die voor niemand te bereiken zijn
    een grijze waas verschijnt
    voor iedere zonsopgang

    Jordien, ik heb je nooit gekend
    en toch voel ik alles om je heen
    als flarden in de witte mist die tijd heet
    als nevels boven een groene paardenwei

    een grijze en dampende stilte
    met ver, ver daarboven

    een kleurige vlinder

    G.B. Burgers

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank u wel namens de moeder van jordien.

      Verwijderen
    2. Dank u wel, meer dan graag gedaan, alle kracht en hartelijke groet aan haar moeder en alle naasten van Jordien, van Gerhard Burgers

      Verwijderen
  11. Hallo, seizoensgroeten aan al mijn vrienden daar, laat me weinig scheren over hoe mijn huwelijk werd hersteld met de hulp van een grote tovenaar genaamd Dr.Amiso. Ben Eva Lucas, uit Assen, Nederland. Na tien jaar trouwen begon mijn man me vreemd te gedragen, we hadden ruzie en een paar andere problemen met mijn man totdat hij uiteindelijk naar Texas verhuisde om bij een andere vrouw te zijn. Ik dacht dat mijn leven voorbij was, en dat van mijn kinderen dachten ze dat ze hun vader nooit meer zouden zien. Ik probeerde alleen maar sterk te zijn voor de kinderen, maar ik kon de pijn in mijn hart niet aan. Elke dag en nacht denk ik aan hem en wil altijd dat hij terugkomt, ik was echt verdrietig en had hulp nodig, dus ik zocht online naar hulp en vond een website die suggereerde dat Dr.Amiso iemand kon helpen die ex-geliefde snel terug had. Dus ik vond dat ik het eens moest proberen, ik nam contact met hem op en hij vertelde me wat ik moest doen en ik deed het, hij verzekerde me dat mijn man binnen 48 uur later bij me zou komen, mijn man belde me eigenlijk en zei: hij miste mij en mijn kinderen! Verrassend kwam hij die dag met enkele vrolijke cadeau-artikelen en verontschuldigde zich voor zijn fout en voor de pijn die hij mij en de kinderen opdreef. Sindsdien hebben we een belofte gedaan om de wereld deze grote tovenaar en hengelbreker van alle soorten te laten weten, allemaal dankzij Dr. Amiso, ons huwelijk is sterker dan ooit tevoren geworden. Hij is zo sterk en krachtig, Dr. Amiso is echt een door God gezonden, die ik altijd zal bidden om lang te leven om zijn kinderen te helpen in tijden van moeilijkheden, als u hier bent en uw man is verhuisd naar een andere vrouw. Als je wilt trouwen met de liefhebber van je keuze of gezondheid en huwelijksproblemen, gevallen van kanker of echtscheiding, baanpromotie en succes, wil je ook in de wereld worden herkend, geef niet op, geen problemen helemaal stoppen met huilen, neem nu contact op met deze krachtige wizard. Hier is haar persoonlijke e-mailadres: herbalisthome01@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ook ik kan me dit nog goed herinneren. Ik zat in 1994 in de brugklas van die school en we fietsten altijd langs die plek op weg naar gym. Ook bij ons ging het soms maar net goed, het bleef een gevaarlijke weg om over te steken, maar door het kruisje leken alle leerlingen toch net iets beter op te letten met oversteken.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooie tekst over Jordien. Ik heb eind jaren tachtig bij haar in de klas gezeten toen ze met haar ouders, broer en zus in Numansdorp woonde. Ik kan mij haar herinneren als een lief, spontaan en wijs meisje. Toen ik jou stukje las kwamen alle herinneringen aan haar weer boven en ben ik gaan zoeken in foto albums. Toen ik acht jaar werd in 1988 gaf ik een verjaardagsfeestje voor enkele klasgenoten, ik had haar toen ook uitgenodigd. Toen ik de foto's weer zag werd ik stil en verdrietig, vind het zo oneerlijk dat je maar 13 jaar mocht worden. 1 ding weet ik zeker, je zal nooit vergeten worden. J. vd Naald

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik had ernstige relatieproblemen met mijn man en dit zorgde ervoor dat hij het huis uit ging. Het werd erger, hij ging naar clubs, werd dronken en viel flauw. Soms als we aan de telefoon spraken, bedreigde hij me, hij was gewoon niet zichzelf en onze kinderen leden onder al het drama. Ik hou echt van hem en we waren 15 jaar getrouwd, wat ons drie prachtige jongens opleverde. Ik had ook veel geld verloren aan therapeuten en spreukenmakers. Ik had schulden en voelde mijn wereld instorten. Ik werd voorgesteld aan een spreukgebruiker genaamd Dr Ajayi door mijn vriend, die hij met hetzelfde hielp en ik dacht dat het gewoon weer oplichterij was, maar deze keer was het anders. Ik deed alles wat dokter Ajayi me vroeg te doen en na een paar dagen belde mijn man en zei dat hij terug naar huis zou komen en hij weet niet wat hem overkwam. Mijn man heeft nu een baan en is nuchter, dit hielp onze financiën te verbeteren en vandaag zijn we uit de schulden. Het is een wonder dat ik nooit had gedacht dat het mogelijk was, ik had alle hoop verloren totdat ik Dr Ajayi de krachtige spreukgebruiker vond. Als je problemen hebt met je huwelijk / relatie en welk levensprobleem dan ook, kan Dr Ajayi je helpen om contact op te nemen met Dr Ajayi via Viber / Whatsapp: +2347084887094 of E-mail:drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dag vrienden, ik heb nooit echt in superfeshier geloofd vanwege mijn professionele achtergrond als arts totdat ik Dr Ajayi tegenkwam, een krachtige spreukgebruiker die geweldig is met zijn werk. Ik had problemen in mijn 12-jarig huwelijk toen ik ontdekte dat mijn man een affaire had met zijn collega, dus confronteerde ik hem, het enige dat hij me kon vertellen is dat ik klaar moet zijn om te scheiden omdat hij genoeg van me heeft, dit was echt verrassend omdat ik over twee dagen een scheidingspapier van hem ontvang, ik smeek hem om te stoppen, maar hij deed raar, niet eens nadenkend over hoe het onze kinderen zal beïnvloeden, dat was toen ik met een vriend over mijn probleem besprak en ze vertelde me hoe ze was in een soortgelijke situatie, maar Dr. Ajayi voerde een liefdesspreuk voor haar uit die haar huwelijk redde. moet worden gedaan en vandaag heeft mijn man weer vrede met mij en heeft hij al zijn slechte daden jegens mij afgesneden. Als je een probleem hebt in je relatie, is Dr. Ajayi je laatste stop voor een oplossing. U kunt contact opnemen via Whatsapp / Viber: +2347084887094 of e-mail: drajayi1990@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen