Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

zaterdag 6 juni 2015

Brug. Column 2015-21 voor Contact

Deze column is geplaatst in de Contact


Een nieuwe hype op Facebook. Mensen maken de meest rare openbare evenementen aan en anderen gaan daar massaal naartoe. Zo ben ik uitgenodigd om deel te nemen aan het evenement “linkshandig diepzee knikkeren” waar al 40.000 mensen naar toe zeggen te gaan. Een ander evenement is de “Nationale bananensmijtdag” in Wormerveer. Op dit evenement is tevens een ruilhoekje voor bananen waar je niks mee doet… Natuurlijk zijn dit evenementen die nooit zullen plaatsvinden, maar gewoon voor de grap zijn aangemaakt. Daarentegen zijn er ook echte evenementen waar Facebookleden massaal naar toe willen komen. Zoals de “Sloveense panfluitsessie”. Een echt evenement, maar niet berekend op het aantal van 44000 bezoekers dat zich heeft aangemeld. Bovendien staan nu allerlei grappige opmerkingen bij dat evenement. Mensen die echt geïnteresseerd zijn in panfluitmuziek komen er al niet meer tussendoor.

Ik dacht dat de gemeente Zutphen ook een grappig evenement bedacht had. Al kon ik het evenement niet vinden op Facebook. Het bericht dat er een brug over de Vispoortgracht zou komen klonk toch echt als een raar evenement. En dat bericht was veel te laat voor een 1 april grap. Waarom zou iemand een brug willen over de Vispoortgracht? Een journalist in de Stentor had het mooi berekend wat de twee potentiële bruggen zouden kosten en wat dat aan minder meters lopen zou zijn om het centrum van Zutphen te bereiken. Zonder tekort te willen doen aan het verhaal was de samenvatting wel dat het kapitalen zou kosten en een paar meter zou schelen naar het centrum. Ik heb het proberen uit te leggen aan de ganzenfamilies die er momenteel wonen, maar die keken me alleen schaapachtig aan en bliezen wat. Ik vind een brug over de Vispoortgracht raar. Via de Tadamastraat en Tadamasingel is men vanaf de parkeerplaats aan de Houtwal met 5 minuten in de Pelikaanstraat of bij Droge Nap. En vanaf de Houtwal kan men zo de Lange Hofstraat inlopen. Ik heb er nog nooit iemand over horen klagen. Wel over het betaald parkeren dat alleen maar met pinpassen kan. Ik heb nu al een paar keer voor toeristen het parkeren betaald omdat ze alleen maar contact geld bij zich hadden. Ik kreeg het geld altijd keurig terug. 

In strenge winters -en ja ik weet dat die nog zeldzaam zijn in Nederland- is de Vispoortgracht een prachtige ijsbaan. Als kind heb ik er leren schaatsen. De laatste strenge winter dat er geschaatst werd stond er zelfs iemand met een koek en zopie tent op het ijs, keurig met vergunning van de gemeente, en werd er flink geschaatst. Die schaatsers zouden straks dus met hun hoofd tegen een brug aanrijden…. 

Ik ga er dus maar vanuit dat de gemeente Zutphen een mislukt grappig evenement op Facebook heeft willen plaatsen. Maar dan nog ga ik er niet naar toe… 

1 opmerking:

  1. Heel mooi...leuk te lezen zowel aangrijpend en verwarmend.... Bijzonder beroep...groetjes Kristin

    BeantwoordenVerwijderen