Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

woensdag 4 maart 2015

Zutphenees of Zutphenaar? Column 2015-8 voor Contact.

Deze column is gepubliceerd in de Contact. Www.contact.nl.

Dat ik geregeld even op Facebook kijk bij de groep “Je bent een echte Zutphenees als je…” heb ik vorige week verteld. Wel blijf ik vaak met de vraag zitten of ik nou een Zutphenees ben of een Zutphenaar. En is de vrouwelijke vorm niet altijd een Zutphense? 
Mijn onderburen op deze pagina in de Contact, Gert en Tess, zijn echte Zutphenezen. Toch spreken ze altijd keurig ABN op deze pagina. En echte Zutphenezen doen dat niet. Die hebben een eigen taal. Ik spreek die taal niet, maar ik versta het wel dondersgoed. Zutphenezen hebben geen nieuwe schoenen, maar nieuwe skoone (ofzo). De Weg naar Laren is voor hen de Weg noar Leure en De Hoven is De Heuve. Althans, zo klinkt het. Ik moet niet eens een poging doen om het op te schrijven, ik spreek het niet en hoe het geschreven wordt, daar heb ik al helemaal geen verstand van. Een echte Zutphenees zal ik dus wel niet zijn. Ik ben geboren in Warnsveld, in het inmiddels gesloopte ziekenhuis. Toen ik er geboren werd was dat nog Warnsveld, later werd hetzelfde bed in hetzelfde ziekenhuis op dezelfde plek ineens Zutphen. Ben ik dan eigenlijk een Warnsveldse? Mijn moeder is wel geboren in Zutphen, maar haar ouders woonden hier tijdelijk omdat mijn opa in Zutphen een winkel had. Haar broers en zus zijn dan ook niet geboren in Zutphen en mijn moeder is hier niet opgegroeid. Mijn vader komt van ver buiten Zutphen en heel toevallig kwamen mijn ouders op een gegeven moment beiden in Zutphen terecht waar ik dus geboren ben. Ik ben in Zutphen naar school gegaan, zowel de kleuterschool als de basisschool en de middelbare school. Het vervolgonderwijs deed ik niet in Zutphen. En via wat omzwervingen in het buitenland en Amsterdam belandde ik eigenlijk bij toeval toch ook weer terug in Zutphen. Ik vond hier werk en een huis. Ik heb veel Zutphense vrienden, een aantal van vroeger maar ook nieuwe vrienden. En zo leef ik gewoon heel gelukkig in Zutphen. Maar of ik nou een echte Zutphenees, een Zutphenaar of toch een Warnsveldse ben? Ik heb geen flauw idee. Ik voel me gewoon Henrieke in Zutphen. Ik zal Gert en Tess eens opzoeken. Zij kunnen me vast wel vertellen hoe het in elkaar zit. Want zij zijn tenslotte echte Zutphenezen, al spreken ze op deze pagina altijd ABN. En misschien kom ik dan eens van mijn Zutphense identiteitscrisis af…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten