Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

woensdag 5 november 2014

Marstunnel. Column 2014-43 voor Contact

Op maandag 27 oktober reed ik via de Hoven na een dag werken Zutphen in. En terwijl ik ongetwijfeld erg vals aan het meezingen was met de radio zag ik dat het nog elf maanden zou duren tot het Chocoladefestival. Dat stond namelijk op de borden van de gemeente. Op 28 september Chocoladefestival, op 12 oktober Bokbierdag en optocht. Dacht ik nog even dat de gemeente er gewoon heel erg op tijd bij was, al snel viel het kwartje dat de gemeente gewoon heel erg laat was. Al bestond de mogelijkheid dat de gemeente afgelopen weekend de klok een maand terug had gezet in plaats van een uurtje. Ik heb het even voor u opgezocht: De Bokbierdag is in 2015 op zondag 11 oktober. De datum voor het Chocoladefestival 2015 kon ik niet vinden, maar zal vast weer eind september zijn. Dan heeft u bij deze de goede data voor het geval die borden er dan nog hangen...
De meest opvallende activiteit van afgelopen week in Zutphen was voor mij toch echt de bouw van de Marstunnel bij het station. Ik ben er een paar keer langs gefietst en heb met verbazing en vooral veel respect gekeken naar de bouw. Ik zag grote hopen zand en stenen en bouwmaterialen. Ik hoorde geluiden van boren, zagen, graven en andere geluiden die ik als leek niet thuis kon brengen. Op de rails op de Oude IJsselbrug reden geen treinen maar wel andere indrukwekkend grote apparaten en machines. Ik heb er echt geen verstand van, dat moge duidelijk zijn. Maar dat weerhield me er niet van om met veel interesse te kijken naar wat er gebeurde op zo’n enorme bouwplaats. En ik was niet de enige, er stonden veel mensen met camera’s bij de hekken te kijken. En wat heb ik veel respect voor de in gele hesjes gehesen mannen (ik heb er geen vrouw bij gezien) die dag en nacht het werk uitvoerden. De Oude IJsselbrug was in het donker bijzonder verlicht door de bouwlampen, bijna spookachtig. Er is zeker nog geen tunnel waar verkeer doorheen kan, wel is er al een doorgang. Over een tijdje zal het er heel anders uitzien. Tot die tijd blijf ik wel kijken naar de werkzaamheden waar ik niks van begrijp, maar wat ik wel heel indrukwekkend vind. Als de datum van de opening van de tunnel definitief bekend is zal ik er zeker zo snel mogelijk doorheen rijden. Zal de gemeente de opening van deze tunnel ook bekend gaan maken op de borden? 

1 opmerking: