Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

vrijdag 5 september 2014

Brocante Markt. Column 2014-35 voor Contact


De eerste editie van de Brocante Markt in Zutphen. In kranten en op internet werd de komst van deze markt naar ons Zutphen groots aangekondigd, dus ik was al flink nieuwsgierig geworden. Bovendien werd de bezoekers een Frans sfeerplein en een heus Montmartre beloofd. Ik ben slechts eenmaal in Paris geweest. Verder ken ik Frankrijk alleen als een land dat nou eenmaal gepasseerd moet worden om in het mij zo geliefde Spanje te komen. Nu Frankrijk de moeite had genomen om naar Zutphen te komen besloot ik mijn vooroordelen even opzij te zetten en de Brocante markt te bezoeken. Brocant. Prachtig woord, maar
qu’est-ce que c’est? Wat is dat nou? Een korte zoektocht op het World Wide Web leerde mij dat brocant oud, maar geen antiek is. Oude meuk dus. Een andere site vertelde dat brocant staat voor een warme landelijke, charmante stijl. Dat klonk al stukken beter.
Enfin, gewoon maar eens kijken dus. Ik ging wat later op de dag. En toen ik de Laarstraat eeeh Montmartre naderde werd het donker aan de hemel. Een buurman die ik tegenkwam waarschuwde me nog: “Je had beter een paraplu mee kunnen nemen!” Ik zei dat ik wel onder de Eiffeltoren zou schuilen, maar gelukkig was het niet nodig. Leuk dat de Eiffeltoren er echt stond overigens. Ik scharrelde wat rond in het Zutphense Montmartre en zag vrolijke kramen met cadeaus en delicatessen. Hapje proeven en uiteraard ook wat kopen voor thuis. Daarna eerst maar eens naar de IJsselkade besloot ik. Daar de kunst bekijken voor het echt gaat regenen. Echter toen ik op de markt liep begon het te druppelen. Ik zag bekenden op een terras zitten en ging erbij zitten om te kletsen. En toen toch maar een wijntje, want ja, dat hoort toch wel bij de Franse sfeer. En ineens begon het heel hard te regenen. En werd het erg knus op het terras omdat iedereen de stoelen zo dicht mogelijk tegen elkaar aanschoof om maar droog onder de parasols te kunnen zitten. Het gekletter op de schermen maakte het sfeertje nog beter. Tres bien! Toen de glazen weer gevuld waren met hemelwater werd het droog. En kon ik alsnog naar de IJsselkade. Ook hier waren mooie dingen te zien aan de Seine eeeh Ijssel. En dan de markt maar weer op. Bij de fontein op het Franse sfeerplein stond een mooie lelijke eend, er was een gezellige bar ingericht en er waren twee heren die met hun muziek de sfeer echt Frans maakten. Na de kramen op de markt te hebben bekeken wist ik wat brocant was. En wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar. 
Eigenlijk valt Frankrijk best wel mee. Chapeau voor de organisatie!
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten