Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

maandag 7 juli 2014

Barcelona. Column 2014-25 voor Contact.

Zutphen is prachtig, maar een paar dagen geen Zutphen is zeker net zo leuk. En daarom heb ik het vertrouwde geluid van de klokken van de Walburgkerk en de Wijnhuistoren tijdelijk ingeruild voor het geluid van de klokken van de kathedraal van Barcelona. Geen markt op donderdag of zaterdag maar wel naar de overdekte markt St. Josep grenzend aan de Ramblas. Geen terras aan de IJssel, wel in de wijk Barceloneta aan de Middellandse zee. In Zutphen vind ik het heerlijk om door de oude, middeleeuwse straatjes te dwalen, in Barcelona is het mogelijk om dagen te (ver)dwalen in de prachtige Gotische wijk. Een wijntje en een hapje in een donkere, oude tapasbar waar de tijd stil lijkt te staan. 's Avonds is er ineens muziek op straat, achter de kathedraal. Muzikanten spelen gitaar en fluit en daarbij wordt door tientallen mensen gedanst. Gewoon, op een plein. Als in Zutphen zoiets spontaan zou gebeuren vrees ik dat er geklaagd zou worden over geluidsoverlast....
Aan het eind van de Ramblas, waar vele artiesten hun kunsten vertonen, staat het standbeeld van Columbus op een bal op een hele hoge zuil. Columbus wijst hier naar de zee. Vanaf hier is hij vertrokken om nieuwe werelden te ontdekken. Er is niet veel fantasie voor nodig om hem weg te zien varen. In de zuil van Columbus is een lift waarmee het binnenste van de bal bereikt kan worden. Vanuit de bal is werkelijk de hele stad te zien. Zo mooi! Net als vanaf de Walburgkerk heel Zutphen te zien is. Uiteraard worden ook Parc Guell en de Sagrada Familia bezocht. Zal ik het ooit mogen meemaken dat deze door Gaudi ontworpen kerk echt af is en niet meer in de steigers staat?
Na vijf geweldige dagen Spanje is het tijd om de koffer in te pakken en naar Zutphen te gaan. Met de bus naar de luchthaven, inchecken, veiligheidscontrole en dan het tax-free gebied in waar nog even gewacht moet worden. Ineens staat op de borden dat alle vluchten afgelast zijn. Even denk ik dat het een grap is, een poging van de Spanjaarden om de Hollanders en de rest van de wereld af te straffen voor de met 5-1 verloren voetbalwedstrijd en de uitschakeling op het WK. Maar dan blijkt dat er in Frankrijk gestaakt wordt op de luchthavens en dat daarom geen vliegtuig de lucht in gaat. En dat het nog wel enkele dagen kan duren voordat er weer een vliegtuig gaat.

Deze column dus vanuit Spanje... Vanaf de luchthaven... Hopelijk de volgende keer wel weer vanuit het mooie Zutphen. Want weggaan is leuk, Barcelona is fantastisch, maar ik wil toch echt weer terug naar huis, naar Zutphen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten