Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

donderdag 12 juni 2014

Brief aan Máxima. WK voetbal.

                                                                                            Zutphen, 12 juni 2014

Beste Koningin Máxima, 

Zoals u ongetwijfeld gemerkt heeft is vanavond het Wereldkampioenschap voetballen in Brazilië begonnen. Uiteraard heeft u dat gemerkt, ook u heeft Nederland de afgelopen weken zien veranderen van een klein, beschaafd landje aan zee in een klein, brutaal, oranje, zich-de-baas-van-de-wereld-voelende natie. Welkom in Nederland in voetbaltijd. In supermarkten worden extra boodschappen gedaan om een bepaald bedrag bij de kassa af te mogen rekenen waardoor men recht heeft op een hamsterhanger of ander oranje-ding. Bier is heilig en de goden staan op het veld. Oranje is de kleur en wie anders draagt telt niet mee; blauw is slechts de toestand waarin men verkeerd na een wedstrijd van 'onze jongens' (alsof men ze zelf gebaard heeft), ongeacht of oranje wint of verliest.

U bent nu al een tijdje onze Koningin en u loopt al wat jaren in Nederland rond. Dat het hier af en toe oranje wordt, daar zult u wel aan gewend zijn. U bent de Koningin van ons, de oranje Nederlanders. Maar u bent ook een geboren Argentijnse met een blauw-wit hart. En u bent getrouwd met een echte Hollander, hoewel hij half Duits is. Voor Duitsland zijn is überhaupt geen optie. Dus uw echtgenoot is vast een echte oranjefan. Met bier, barbecue en een groot televisiescherm om niks te missen. Vermoedelijk kan hij zelf geen bal raken, maar de komende weken is hij behalve Koning vast ook bondscoach-op-de-bank.

Heeft u het paleis ook versierd? En in welke kleuren? Uw echtgenoot de ene helft in oranje en u de andere helft in blauw en wit? Heeft u plichtsgetrouw als u bent een oranje shirt aan tijdens de wedstrijden en draagt u daaronder stiekem een blauw-wit shirt van Argentinië? Dat u tijdens voetbalwedstrijden een oranjefan moet zijn, staat dat in uw functie omschrijving? Als Nederland en Argentinië elkaar gaan treffen in de finale, dan zal er vast extra beveiliging naar het paleis worden gestuurd. Om de Koning en Koningin uit elkaar te houden... Het voordeel van een paleis is dat er genoeg kamers zijn om eens een nachtje alleen te slapen. Uw man met een foto van Louis van Gaal onder zijn kussen, u vast met een foto van Messi... Voor welk land zijn uw prinsesjes? Een kwart Duits, een kwart Nederlands en half Argentijns zijn ze. Toch lastig de komende weken...

Ik raad u aan om uw echtgenoot gewoon gelijk te geven tijdens het WK. Dat scheelt een hoop gezeur. En als u tijdens de wedstrijden van Argentinië een Oranjebittertje drinkt zal uw echtgenoot denken dat u dat doet voor hem, voor Nederland. Dat alcohol meer goed maakt dan mannen kapot kunnen maken tijdens voetbal dat snapt hij toch niet. 
Proost. Tot in de finale.

Uw rood-wit-oranje-groen-paars-blauw-roze onderdaan, 
Henrieke Schoonekamp

Geen opmerkingen:

Een reactie posten