Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

dinsdag 20 mei 2014

Vrouwe Justitia. Column 2014-19 voor Contact


In Zutphen verblijft een bijzondere vrouw op een bijzondere plek. Deze vrouw staat namelijk op het dak. Al jaren. Ze staat er zonder te praten, zonder te bewegen. Met haar linkerhand houdt ze een weegschaal vast, in haar rechterhand draagt ze een zwaard. Last van de hoogte heeft ze niet, ze kan niks zien; er is een blinddoek voor haar ogen gebonden. Vrouwe Justitia is haar naam en ze staat op het dak van de rechtbank aan de Martinetsingel. Ze is het symbool voor de rechtspraak. En deze vrouw, dit beeld van haar op het dak van de rechtbank in Zutphen specifiek voor de rechtspraak in Zutphen.
Ik heb de rechtbank in Zutphen altijd een indrukwekkend gebouw gevonden. Als kind zag ik voor me hoe hier boeven in gestreepte pakken te horen kregen dat ze naar de gevangenis moesten. Ik beeldde me in hoe de boeven geholpen door agenten de traptreden van de rechtbank op liepen, met een metalen bal aan een ketting aan hun enkels zodat ze niet weg konden rennen. En nadat de rechter, in het zwart gekleed en met een witte pruik op zijn hoofd, met zijn hamer op de tafel had geslagen, werd de boef meteen in de kelders van de rechtbank gegooid. De vrouw op het dak bleef zwijgzaam staan.
Uiteraard weet ik nu dat rechters geen pruiken dragen, maar wel in het zwart gekleed zijn, net zoals de officier van justitie, de griffier en de advocaat. In de rechtbank is er geen onderscheid, eel objectiviteit. Een blinddoek wordt ook niet gedragen in de rechtbank. De blinddoek van de dame op het dak, Vrouwe Justitia, staat symbool voor de objectieve rechtspraak: het gaat niet om de persoon, wel om de feiten. De weegschaal geeft de afwegingen van de rechter weer. Zijn er genoeg bewijzen om de weegschaal naar de kant schuldig te bewegen? Of helt de weegschaal over naar onschuldig? Het zwaard, daar kan de rechter de knoop mee doorhakken en staat symbool voor het uit te spreken vonnis. Een mooie vrouw met een mooie symboliek op een mooi gebouw in Zutphen. Toch zou ik deze vrouw adviseren om eens haar blinddoek af te doen. Waarschijnlijk zal ze schrikken van de hoogte als ze deze eenmaal af heeft gedaan, maar het is wel echt de moeite waard. Vanaf de eenzame hoogte op het dak van de rechtbank zal ze namelijk uitkijken over de oude binnenstad van Zutphen. En hoewel er vast het nodige onrecht in Zutphen is, is er vooral veel schoonheid. Zeker de moeite waard om eens te bekijken met open ogen. Objectief of subjectief dat maakt niet uit. Als ze het zwaard maar stilhoudt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten