Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

vrijdag 19 mei 2017

Dag blond meisje op de fiets

Dag blond meisje op de fiets. 
Ik heb geen idee wie je bent, waar je vandaan kwam of waar je naar op weg was. Dat gaat me ook niks aan natuurlijk. Maar wat ik wel weet is dat het niet veel had gescheeld of je was niet op je bestemming aangekomen. 

Ik weet ook wel dat overdag de zon zo lekker schijnt en dat de dagen snel langer worden. Maar om 22:10 uur is het toch echt al donker. Dat heb je waarschijnlijk niet eens gemerkt, zo druk was je met je telefoon. Al fietsend op je donkere fiets zonder verlichting. 
Je fietste wel netjes op het fietspad over de Deventerweg. En ik reed gewoon op de rijbaan, in mijn auto. En omdat ik met 50 kilometer per uur sneller reed dan jou, moest ik jou inhalen. Niet dat ik je zag hoor, daarvoor was het te donker en daar ging jij goed in op. Ik had dus geen idee dat ik je voorbij moest gaan rijden. Tot het moment dat jij blijkbaar wat op jouw telefoon moest bekijken. En daardoor zo afgeleid was dat je de rijbaan op fietste.

Ineens zag ik het licht van je telefoon in je linkerhand heel kort voor mij en jouw gezicht wat daardoor oplichtte. En moest ik zo hard remmen dat de gordel in mijn nek stond en ik ongetwijfeld een remspoor op de rijbaan heb achtergelaten. Gelukkig heb jij daar niks van gemerkt, want je had je oordoppen in en dus kon je ongestoord verder fietsen, muziek luisteren en je telefoon bekijken in het donker. Dat het niet veel had gescheeld of het volgende melodietje dat je zou horen was dat van de ambulance kreeg je niet mee. Ervan uitgaande dát je dan nog zou kunnen horen. 
Ik zag je nog net de rotonde op fietsen, rechtsaf slaand richting de Hanzehof. Zonder dat je je hand uitstak. Verstandig, want zonder handen aan het stuur de bocht nemen is natuurlijk erg gevaarlijk. Direct daarna slokte het duister je weer op.

Dag blond meisje op de fiets. Alsjeblieft, maak een paar lampen op je fiets. Zo duur zijn die dingen niet. Als ik je had aangereden was je telefoon kapot geweest en echt, voor de prijs van één telefoon kun je wel 50 setjes goede fietslampen kopen. Dat ik nu heel toevallig een stukje van je felle telefoonscherm zag en erachter kwam dat mijn reactievermogen best goed is en de remmen van mijn auto prima in orde, heeft je deze keer gered. Maar ik zou het er niet nog een keer op wagen, geluk schijnt een keer op te raken. 

Dag blond meisje op de fiets. Ik hoop dat je ongeschonden op je plek van bestemming bent aangekomen en dat je niet nog meer automobilisten een hartslag van 160 hebt bezorgd.
Laat je alsjeblieft zien op je fiets, je mag er zijn. En doe dan die telefoon even weg en je oordoppen uit. Dan is de kans dat je de iPhone 60 meemaakt, nog honderden of duizenden mooie liedjes kan luisteren en nog heel vaak naar leuke plekken kan fietsen een stuk groter. 

Dag blond meisje op de fiets.


Deze column is geplaatst in de krant Contact Zutphen-Warnsveld. 

16 opmerkingen:

 1. Dank je wel Henrieke voor...het willen (en kunnen) delen van deze voor jou heftige ervaring. Dank je wel voor...het de moeite nemen om dit meisje en alle andere niet verlicht weggebruiker er op te attenderen van de (mogelijke) gevolgen hiervan. Dank je wel voor...het op zeer leuke en pakkende wijze verwoorden van deze ó zó belangrijke boodschap. Ik deel het vanavond met mijn drie dochters van 21, 19 en 16. Ik kan ze maar één keer verliezen en dat is me 1.000.000 keer te veel ������

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik sluit me aan bij bosschebol. En deel je bericht op mijn facebook. Mijn 3 kinderen van 20 -18 en 16 zijn hun vader verloren in oktober 2016 . Dat hakt er enorm in .En een kind verliezen hoop ik nooit mee te maken.
  Dank je voor het delen van je heftige ervaring..
  Hopelijk komt de boodschap bij vele goed binnen .. X

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag blond meisje op de fiets. Ik wil nog wel een puntje aan dit oprechte verhaal van Henrieke toevoegen.
  Als papa van 2 kids heb ik helaas tot 2 keer toe moeten meemaken wat het met je doet als je op een dag een telefoontje krijgt die anders verloopt dan je verwacht. Je kijkt op je scherm en ziet de naam van één van je kinderen. Enthousiast neem je op maar een enthousiaste antwoord van een herkenbare stem blijft uit. Goedemorgen, met die en die van politie Zeewolde. U moet niet schrikken maar ik sta naast uw kind die zojuist een ongeluk heeft gehad. De ambulance is onderweg en op het eerste gezicht valt het mee. Gelukkig is het in beide gevallen goed afgelopen blond meisje op de fiets, maar dit soort telefoontjes wil je echt niet ontvangen.
  Naast het trauma waar je je medeweggebruikers mee opzadelt willen je mama en papa dat je gewoon ongeschonden thuis komt.

  Dank je wel Henrieke voor het delen van je verhaal en je inzet als agente om ons land veiliger en leefbaarder te maken.
  @Jolanda, sterkte voor jou en je kids!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi.. Sorry, maar je bent zoals ik begrijp agente.. Was het een idee om dit meisje even te achtervolgen/staande te houden voor een goed gesprek en een bekeuring waar ze 100 goede lamp setjes voor kon kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zou inderdaad ook mijn logische reactie zijn. Echter, na dit voorval kan ik best begrijpen dat de agente zelf ook even geschrokken kan zijn, en stel dat de dame op de fiets misschien wat snel fietste. Dit in een dichtbebouwde omgeving maakt het dan wellicht erg lastig die nog te achtervolgen.

   Verwijderen
  2. Ik ben geen agente. Dat is een verzinsel van die 112-site die deze tekst zonder toestemming knipte en plakte. Werk wel voor de politie, maar doe heel wat anders (forensisch). Ik zou niet weten hoe ik een bekeuring uit moet schrijven, sterker nog: mag het niet eens. En zoals in de blog staat: ze was al snel weer opgegaan in het duister, kon haar niet meer vinden.

   Verwijderen
  3. Hoi.. Oké, duidelijk. Maar 1e reactie was dus wat ik hierboven schreef. Maar als je geen bekeuringen mag uitschrijven snap ik 't en hoop dat je met deze brief toch hetzelfde bereikt bij 't meisje en alle andere die menen op de fiets 7 levens te hebben.

   Verwijderen
  4. Heel mooi geschreven en verwoord, wel erg jammer dat ik nergens heb gelezen dat je achter haar aangereden bent om even 'vriendelijk' uit te leggen wat er was gebeurd.
   Gewoon de auto een stuk voor haar op het fietspad zetten met de alarmlichten aan zodat ze moet stoppen en dan even flink foeteren.
   Had denk ik directe impact gehad.
   Nu is het nog maar de vraag of het haar überhaupt bereikt.

   Verwijderen
 5. Dank je wel voor deze roerende brief. Echter...hou dat meisje dan staande! Nu is de kans vrijwel nul dat haar dit bericht bereikt. En goede kans dat ze zo over de weg blijft rijden. Het is ofwel niet gebeurd, ofwel je hebt gefaald tijdens je werk. Hard he!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste anoniem. Het is zeker wel gebeurd. Maar ik ben geen agente. Ik werk wel voor de politie, maar doe heel wat anders, namelijk forensisch werk. Ik mag en kan geen bekeuringen schrijven. En ja, heb haar nog gezocht om haar aan te spreken, maar kon haar niet meer vinden. Dat woord agente is bedacht door een 112-site die deze tekst zomaar knipte en plakte, zonder toestemming. Blijkbaar moest het wat smeuïger voor hen...

   Verwijderen
 6. Jammer dat er zonder toestemming is geknipt en geplakt, maar een mooi verhaal en erg herkenbaar. Jammer dat figuren als Anoniem hierboven zo snoeihard menen te moeten uithalen zonder dat ze de achtergrond van een verhaal kennen. Beetje jammer en ook sneu.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lex van Rootselaar25 mei 2017 om 10:47

  Hoe vaker mensen deze ervaringen delen, deste groter wordt de kans dat deze berichten ook de mensen die ze zouden moeten lezen bereiken. Daarmee wordt ons land weer iets veiliger. Waakzaam en dienstbaar !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zie dagelijks de jeugd van school komen met alleen maar aandacht voor hun mobieltjes

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk,doe je goed.En je hebt gelijk...zonder licht is zooo dom.Mn eerste autorijles was in het schemer/donker...en toen meteen de ervaring die je als automobilist niet wil ervaren...een fietser zonder licht.Toe ,kom blond meisje.deze agent schijft dit voor jouwn bestwil.voor het zelfde geld had je een prent.Voor de rest van je leven in een rolstoel moet je ook niet willen.bij de action..4 euro..voor en achter op baterijen.hoeft de dynamo dr ook niet op.Zo..verder bemoei ik me niet met jouwn blog.haha vrede op aarde

  BeantwoordenVerwijderen
 10. heel herkenbaar en top geschreven !!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zeer mooi geschreven, en hoop dat dit bericht vele onverantwoorde fietsers of verkeersdeelnemers bereikt!!!!
  Top verwoord en sterkte met het bekomen van de schrik en de reacties

  BeantwoordenVerwijderen