Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

donderdag 4 februari 2016

Belastingdienst. Het kan wel leuker...Vrijdagmiddag. De middag waar iedereen naar uitkijkt. Het einde van de werkweek en het begin van het weekend. Fluitend parkeer ik dan ook mijn auto en zingend loop ik naar huis. Ik open de voordeur en tot mijn schrik zie ik op de mat twee blauwe enveloppen liggen. Slik. Niet eentje, maar twee. 
Dag leuk weekendgevoel. Ik trek de enveloppen meteen open en zie dat ik flink moet betalen. En snel ook. Ik begrijp niks van de tekst in de brief en de bijbehorende berekening. Wat ik wel zie zijn de cijfers en dat de gehele brief in de gebiedende wijs is geschreven. En dat zelfs zonder een aanhef in de brief. De eerste regel is meteen “Te betalen €…” 
Niet echt vriendelijk en ik gooi dan ook chagrijnig de brieven in een hoekje. Ik wil de belastingtelefoon bellen voor uitleg, maar die zijn al naar huis. Via internet word ik ook niks wijzer. Ik moet dus wachten tot na het weekend. Een weekend waar ik toch steeds met angst en beven naar die onvriendelijke brieven kijk. En hoop dat het een te vroege 1-april grap is.

Na het weekend kan ik eindelijk bellen. Na heel veel keuzemenuutjes en “momenten geduld” krijg ik een vriendelijke man aan de telefoon die me uitlegt dat ik in 2014 extra inkomsten heb gehad en dat er is geschat dat ik dat in 2016 ook zal hebben. Geschat… Daar kan ik echt niks mee. Da’s gewoon een beetje gokken. Maar betalen moet ik. En als mijn inkomsten in 2016 anders blijken te zijn dan komt dat weer goed na de aangifte over 2016 die ik in 2017 ga doen. Pfff. Niet alleen m’n weekend was niet zo leuk, de komende week wordt dat ook niet. En die tekst blijft me irriteren. 

“Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker”. 
Mooie slogan, maar niet waar. Het kan namelijk wel leuker. Te beginnen met de brief. 


Hey Henrieke,

Sorry dat we je weekend zo verpesten met deze brieven, maar je moet snel een flink bedrag betalen. Onze regering heeft een nieuwe wet bedacht en wij moeten dat uitvoeren. En daarom heeft iemand van ons gegokt dat jij in 2016 extra inkomsten zult hebben. Dit omdat je dat in 2014 ook had. En dat moet je nu al betalen. En dan zien we in 2017 wel of er goed gegokt is. Dan krijg je geld terug of moet je nog meer betalen. Omdat we denken dat je wat extra gaat verdienen, moet je ook een bijdrage betalen in het kader van de Zorgverzekeringswet. Dat gaan we niet eens proberen om jou dat hier uit te leggen, dat snap je toch niet. Bel je vriendin Miranda maar als ze terug is van vakantie. Zij kan je dat haarfijn uitleggen, zij heeft haar boekhoudkantoor Mieradministratie.
We weten dat je het niet tof vindt dat je ons zoveel moet betalen en ook dat je daar niet op hebt gerekend. We weten immers alles van je. Ook dat je roze een mooiere kleur vindt dan blauw, dus sorry dat er nog steeds blauwe enveloppen op je mat vallen. We gaan er echt mee stoppen binnenkort, kleurloos digitaal wordt het.
Neem een wijntje, ga een stuk fietsen of schrijf een column en accepteer het, het is nou éénmaal niet anders, we moeten poen van je zien. 

Groetjes van ons allemaal van de belastingdienst

PS: Je gaat nog een keer flink betalen dit jaar, namelijk over 2015. Dan weet je dat vast. 


Als ik zo’n brief zou krijgen zou ik beter snappen waarom ik moet betalen en het schouderophalend accepteren. Ik zou de brieven op de tafel leggen en meteen het bedrag overmaken. M’n weekend zou nog steeds niet zo leuk zijn geweest, maar toch een stuk minder naar. 

Belastingdienst… Ik heb extra inkomsten nodig om jullie rekening over de extra inkomsten die ik nog moet gaan verdienen dit jaar te kunnen betalen. Mag ik bij jullie de brieven komen schrijven? 


Deze column is geplaatst in Contact Zutphen-Warnsveld.


2 opmerkingen:

 1. Dag Henrieke,

  Volkomen per ongeluk kwam ik al rondklikkend op je blog uit.

  Ook ik kreeg zo'n stomme brief van de Belastingdienst en ook ik heb de Belastingtelefoon gebeld. Je hoeft niet per se te betalen. Je kunt ook een wijziging voorlopige aanslag 2016 doorgeven. Dat kan via de website van de Belastingdienst, dan naar 'mijn belastingdienst', dan naar de tab 'inkomstenbelasting'en vervolgens naar het jaar 2016. Daar geef je dan aan wat je zelf denkt te zullen binnenkrijgen in 2016 en vervolgens worden die gegevens gebruikt voor een nieuwe voorlopige aanslag. Ik krijg daardoor nu ineens juist geld gestort, in plaats van te hoeven betalen.

  Ik vind het uiterst verbazingwekkend dat definitieve aanslagen geen invloed hebben op voorlopige, maar als je iets wilt wijzigen moet je dat dus doen door een wijziging door te geven voor de voorlopige aanslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Eigenlijk bizar dat de Belastingdienst dat niet heeft verteld aan Henrieke. Ze hadden het dus best leuker kunnen maken, maar deden het (helaas) niet.

  BeantwoordenVerwijderen