Copyright H.E. Schoonekamp. Zonder mijn toestemming mogen mijn verhalen niet gekopieerd en/of gepubliceerd worden. Linken mag uiteraard wel.

donderdag 14 januari 2016

Politieblog. Groene vingers

Ik heb sporenonderzoek gedaan op een aantal adressen waar ingebroken is en ben op weg naar het politiebureau om de aangetroffen sporen in te leveren en schriftelijk werk te gaan doen. Halverwege word ik gebeld door de inzetcoördinator en wordt me gevraagd of ik nog even naar een hennepkwekerij kan voor sporenonderzoek. De kwekerij is net ontdekt en ik ben in de buurt. 

Ik rijd naar de opgegeven lokatie alwaar ik word opgewacht door ter plaatse aanwezige agenten. Ik zie dat in een niet bewoonde tussenwoning een ruimte is afgetimmerd. De ruimte staat vol met hennepplanten. Dat het hennep is behoeft geen twijfel, de geur komt me buiten al tegemoet. 

Voor ik naar binnen ga moet ik wel zeker weten dat alles veilig is. Levensgevaarlijk die zelfgeknutselde stroomvoorziening. Ik ben behoorlijk gehecht aan mijn naar beneden hangende blonde haar, ik wil geen zwarte stekels. Dus als door de medewerker van de stroomleverancier het sein veilig wordt gegeven ga ik pas naar binnen. Lamp mee, want het is hartstikke donker in de ruimte nu de stroom is afgesloten. 

Ik loop de ruimte in waar de planten staan, ondertussen oppassend dat ik geen sporen vernietig in het donker of m'n eigen nek breek over allerlei kabels. Met de lamp schijn ik in de rondte. De planten zijn al groot. Boven de planten hangen lampen met kappen, een sproeisysteem is aangelegd, evenals een afzuiginstallatie. Ondanks dat je de planten niet mag hebben kijk ik er toch met een beetje bewondering naar. Niet omdat het een wonder is dat er nog geen brand is uitgebroken en de halve straat is afgebrand, wel omdat iemand het lukt om planten zo op te kweken. Ik heb niet van die groene vingers...

Ik verzamel de sporen die naar een dader kunnen leiden. Als ik daarmee klaar ben worden de planten geteld en wordt er tactisch gekeken wat er aan daderinfo te halen valt. Daarna zal de kwekerij geruimd worden. Ik wacht daar niet op, ik ben klaar met mijn sporen en rijd naar het politiebureau. 

Onderweg moet ik even tanken. Als ik in de rij sta bij de kassa ruik ik de henneplucht in m'n haren en kleding. Snel betalen en de bus weer in, ik schaam me rot. 
Op het bureau handel ik de sporen af, doe wat schriftelijk werk en ga dan naar huis.

Eénmaal thuis zie ik dat twee planten in de vensterbank ernstig aan het verdrogen zijn. Een plant op tafel daarentegen is bezig met zwemles. En een ander is aangevreten door konijn. Ik heb echt geen groene vingers. Behalve sporenzoeken in die kwekerijen moet ik toch echt eens gaan opletten hoe het wel moet met plantjes...


Meer info over de gevaren van een hennepkwekerij en wat te doen bij een vermoeden van een hennepkwekerij:

https://www.politie.nl/themas/illegale-hennepteelt

1 opmerking:

  1. Je kunt toch altijd een plantje van een kwekerij meenemen ;)

    Afke

    BeantwoordenVerwijderen